11 Ocak 2013 Cuma
Rize Kavurması Nasıl Yapılır
Rize kavurmasının en değerli niteliği ve diğer kavurmalardan başkalığı odun ateşinde 4-5-6 – 7-8-9 saat demlenerek pişirilmesidir. Türk geleneklerinde çok farklı bir yere sahip olan Kavurma bayram sofraları, ailelerin , komşuların bir arada bulunduğu, uzun bayram sohbetlerinin yapıldığı ve özellikle aile büyüklerinin kendi çocukluklarında yaşadıkları bayram hatıralarını anlattıkları özel anların ve farklı bir atmosferin yaşandığı mekanlar olma özelliğini hala koruyor.
Rize kavurması senelerdir geleneksel tadı sofralarımıza gelirken geçirdiği safhaları kısaca sıralayalım. Yapılış itibariyle kesinlikle pişeceği kabın bakır olması gerekir. Bakır kazanın ebadı 140 cm civarlarında olmalıdır. Kavurmanın pişirileceği ateş odun ateşi olmalıdır. Kesinlikle kömür ateşinde pişirilen kavurma tat bakımından odun ateşinde pişirilene kıyasla çok daha sert olur. Et seçimi haliyle çok mühimdir. Etler kemiksiz olacak şekilde kazanın altına iç yağı ince şekilde doğranacak ,üstüne de iri küp şeker büyüklüğünde etler doğranır ve daha sonra 6 dakika da bir su eklenir. Pişmeye yakın da tuz ilave edilir. Suyun ölçüsüde etlerin üstü kapanacak kadar ölçülü olmalıdır. Daha sonra harlı ateşe alınan kavurma pişmeye bırakılır. Arada bir yanı 6 dakika da bir karıştırılmalıdır. Son olarak ateşin harı düşürülür ve ağırdan pişmeye bırakılır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.