15 Ocak 2013 Salı

Öğrenciler İçin "Psişik Embriyo" Eğitimi

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Ruh Sağlığı Alanı Çalışanları ve Öğrencileri için "PSİŞİK EMBRİYO" Eğitimi Uzman Klinik Psikolog Açelya Şahin Fırat, anne adaylarının bebek sahibi olma kararından hamilelik döneminin sonuna kadar yaşadıkları ve bu yaşananlar karşısındaki tutumunun bebeğin ruhsal yapısı üzerindeki etkilerini anlatıyor. 16 Ocak 2013 Çarşamba, 17.00 - 20.00 DBE Eğitim Salonları - Esentepe 'Bireysel Psikolojik Hizmetler' ve 'Kurumsal Danışmanlık' alanında 25 yılı aşkın tecrübesiyle hizmet veren DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, 2013 yılı açık eğitim serisine başladı. DBE Çocuk ve Genç Psikolojik Danışmanlık Merkezi tarafından düzenlenecek eğitimde; pek çok kişinin hayatındaki en önemli kararlardan olan ebeveyn olma ve bu süreçte yaşanan sorunların çocuklar üzerindeki etkisi incelenecek. 16 Ocak 2013 Çarşamba günü DBE Eğitim Salonları'nda 17.00-20.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek

"Psişik Embriyo" konulu eğitimde; ruh sağlığı alanında çalışan ya da çalışmayı hedefleyen uzmanlarla, gebelik öncesi, gebelik ve gebelik sonrasındaki dönemde annenin psikolojik durumu ile bu durumun bebeğin ruhsal yapılanmasındaki rolü irdelenecek. Eğitimin ruh sağlığı alanında çalışan ya da çalışmayı hedefleyen uzmanlar için önemli birçok bilgiyi barındırdığını anlatan Açelya Şahin Fırat, "Bu eğitimde katılımcıları, annenin gebelik öncesi ve sonrasındaki psikolojik durumunun bebeğe etkileri konusunda bilgilendirmeye çalışacağız. Buna ek olarak, anne ve anne adaylarına uygulanabilecek terapötik yöntemleri de ele alacağız" dedi. Bebek, ister planlı ister sürpriz olsun… Çiftlerin akıllarına çocuk sahibi olma düşüncesi düştüğü andan itibaren, birer ebeveyn gibi davranarak yaşamlarını değiştirmeye başladığını anlatan Fırat, "Planlanan süreçte sahip olunan bebeklerin anne ve babaları için, gebelik dönemi daha keyifli geçmektedir.

Ancak hamileliğin gecikmesi durumu ile karşılaşan çiftler için yaşanan hayal kırıklığı ile bu dönem, aynı tüp bebek denemelerinde olduğu gibi, hem daha stresli olabilir hem de cinsellik bir görev gibi görülmeye başlanabilir. Bu durum, ileride dünyaya gelecek olan bebeğin üzerine daha fazla düşülmesine, sürekli kaybedilecekmiş hissi ile büyütülmesine neden olabilir. Sonuç olarak, ne yapması gerektiği kendine dikte edilen, kendini koruma ve sorunlarla başa çıkma becerisi az gelişmiş, özgüven eksikliği yaşayan bir çocuk yetişebilir" diyor. Sürpriz bebeklerde adaptasyon süreci uzuyor… Sürpriz bebeklerde ise adaptasyon sürecinin uzun olmasına karşın annelerin mutlu olduğunu gözlemlediklerini anlatan Fırat, "Sürpriz bebekler ne planlıdır ne de istenmeyen… Sürpriz bebeklerde çoğunlukla ilk kalp atışı, ilk tekme ile anne bebeğine bağlanmaya ve duygusal yatırıma başlar. Doğum sonrası süreçte bebeğin bazı sıkıntılarının olması (örneğin uyku, yeme veya gaz problemleri) sürpriz bebek annelerinin bu dönemde doğum sonrası depresyon geliştirme olasılığını arttırabilir. Oysa planlı bebek anneleri bu sıkıntıların üstesinden gelme gücünü kendilerinde daha fazla bulabilirler." dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.